Vatikán podal verejné vyhlásenie k zneužívaniu detí: Hanba a ľútosť.

17.08.2018 11:46

Apeloval

Vatikán podal vyhlásenie k zneužívaniu detí
Zdroj: Reuters

Vatikán podal verejné vyhlásenie k zneužívaniu detí: Hanba a ľútosť

Vatikán dnes vyjadril hanbu a ľútosť nad správou o zneužívaní detí kňazmi v Spojených štátoch.

Reaguje tak na správu z Pensylvánie z tohto týždňa, podľa ktorej v tomto americkom štáte v uplynulých 70 rokov vyše 300 duchovných zneužilo najmenej 1000 detí. K správe komisie veľkej poroty v štáte Pensylvánia možno povedať len dve slová: Hanba a ľútosť, uviedol Vatikán v dnešnom vyhlásení. Prípady zneužívania uvedené v správe sú podľa vatikánskeho hovorcu Grega Burkeho z kriminálneho i morálneho hľadiska "zavrhnutiahodné".

Obete podľa Burkeho boli pripravené o hrdosť a vieru. Cirkev si musí z minulosti zobrať "tvrdé ponaučenie", zdôraznil hovorca. Zodpovední a tí, ktorí zneužívania umožnili, podľa neho musia čeliť následkom. Pápež František stojí na strane obetí a sú pre neho prioritou, uistil hovorca Vatikánu. Dodal, že cirkev chce obete vypočuť, aby bola "tragická hrôza, ktorá ničí život nevinných", odstránená.

Správa o zločinoch amerických rímskokatolíckych kňazov v Pensylvánii obsahuje kruté prípady sexuálneho násilia od 40. rokov minulého storočia. Skutočný počet zločinov je podľa správy najskôr ešte väčší, pretože mnoho dokumentov sa v tajných cirkevných archívoch nepodarilo dohľadať a niektoré z obetí sa neprihlásili. Vinníci z veľkej časti trestu unikli.

www.cas.sk/clanok/729853/

 

Komentáre:

  1. Elena | 31.08.2018
    Ten sa ide ospravedlňovať? Len hlúpi mu niečo uveria! Táto banda nenásytných zvrhlíkov všehodruhu už mala byť v odpadkovom koši histórie ľudstva a bolo by najlepšie , keby takýto spolok smradov sa ani nikdy na tejto zemi nezoskupil. Čo len trosku zmýšľajúci človek sa otočí od tejto bandy páchnucej pekelnym smradom . Tu veľkú čriedu hlúpych oviec , vedú rovno do zatratenia. Zobuďte sa ľudia, utekajte od nich a začnite rozmýšľať . Boh je len jeden, ktorý stvoril cely nekonečný vesmír , načo k Jeho dokonalosti, majestátnosti by potreboval človeka menom Ježiš, nebodaj ducha? Konečne sa spamätajte a svoju dušu, celé bytia života otočte k Jedinému všemocnému Bohu. Zbavte sa tej pliagy meno cirkev.

  2. Helena Š. | 21.08.2018
    Vždy som si myslela, že kňazi sú oddaní Bohu,tomu čo hlásaju,aj veria a žijú príkladom pre veriacich.Keď sa človeku otvoria oči a vidí celé to divadlo,ako si žijú ako prasatá,chodia po dovolenkách so ženami, znásilňujú deti, manipulujú s ľudskými dúškami,je z toho človeku na vracanie.Jediný kňaz, ktorý má presvedčil o svojej viere je kňaz, ktorý pomáha bezdomovcom a tým, ktorí to potrebujú,žije tým čo hlása.Ale čo za svedomie môže mať taký, čo vedome ubližuje a zneužíva,to sa Boha nebojí?Je mi z toho na vracanie,len keď to čítam a pozriem.Ako by nám Boh mal dávať šancu na záchranu, keď sa človek pozrie koľko zla je všade okolo, niekedy si ozaj prajem,aby to už ukončil...

  3. Peter K. | 19.08.2018
    Vatikán by mal vyjadriť ľútosť nad tým, že ešte stále tu na tomto svete existuje satanova katolícka cirkev. Čo je koho po tom čo tento zmrd z okienka vyhlasuje, treba ho zavrieť do veznice tak ako aj všetkých jeho duchovných diablov cirkevných, lebo všetci sú klamári,darmožráči a pedofilní maniaci satanom posadnutí.Ja nechápem prečo ešte títo hajzly cirkevní vôbec existujú a stále beztrestne pokračujú vo svojich otrasných činoch a klamú celý svet.Nech pápež sa verejne ospravedlní pred celým svetom, čo cirkev pedofilná za stáročia svojej existencie napáchala a miliónom ľudom zobrala ich život a nakradla a nalúpila nehorázne majetky a financie a stále jej je málo.A nech sa potom zbalí a ide aj so všetkými svojimi duchovnými sektármi,všetkými farári a biskupmi do prdele, tak kam všetci patria do veznice a všetky majetky cirkevné nahanobené darovať a rozdať tým, čo nemajú čo jesť ...!

  4. Júlia Š. | 18.08.2018
    Toto je hnus najvyššieho stupňa. Hanba celému svetu. Skazenosť ľudstva. Boh nás učí ľúbiť, milovať, pomáhať a neublizovať. Toto nie je Božia vôľa a láska ale diablova. Ľudia, spamätajte sa pokiaľ nie je neskoro. Nemajte klapky na očiach. Milujte Boha a Boha sa bojte a nie kňazov a ľudí čo povedia. Zobudte sa. Fuuuj.

 

Diskusia prebratá z internetu:

  1. Každé náboženstvo je len o o.je.bavávaní sprostých ovečiek
  2. Cirkev počas inkvizície zlikvidovala okolo 100 milionov ludí,viacej ako padlo v prvej a druhej svetovej vojne,je na zváženie či má právo takáto organizácia existovať,pretože sa stále vynárajú nové veci,je jednoducho nepoučiteľná.
  3. Cirkev poskodila a poskodzuje len a len samu seba. Sypanie popola na hlavu tymi, ktori by mali ukazovat cestu a namiesto toho zneuzivaju svoje postavenie ma velmi maly ucinok na tych, ktori ich svojho casu povazovali za duchovnych ucitelov. Dovera je nieco, co sa velmi tazko ziskava spat... Ak je to vobec mozne... Pycha predchadza pad... Pravda z vasich slov a skutkov sa straca rovnakym tempom ako pokora opusta cirkevnych hodnostarov... Ucta sa meni na pohrdanie...
  4. Ľuďstvo je zdegenerované,lebo je ohlúpené sektami,náboženstvom,rôznými ideologiami,drogami,alkoholom a preto zdravý rozum od príroda absentuje. Kto verí v prírodu,ten neohlupne,tak ako ja.
  5. Absolutizacia moci (hra na Boha) vedie VZDY k relativizacii rozumu.... K OSPROSTIEVANIU a uplnej strate spätnej väzby... Viera, nadej a laska su dane cloveku... Tieto najvyssie HODNOTY su DUC H OV NEHO... nie materialneho charakteru.
  6. myslím si, že absolutizmus ako spoločenské zriadenie nemá nič spoločné s náboženstvami už aj preto, že v cirkvách sú ľudia poväčšinou dobrovoľne a ich " absolutno " je abstraktné....V politickom zriadení je to presne opačne. A vieru , nádej a lásku hlása takmer každé náboženstvo.......okrem siekt.
  7. lignum... absolutizacia/relativizacia je PROCES (negativna dynamika)... ktory vedie k zmene podstaty... a nemoznosti pravdiveho vnimania sveta okolo nas. Clovek sa snazi ovladnut nieco, co je dokonalejsie ako on sam. Hovori sa tomu preslapovanie na mieste alebo tocenie v "zacarovanom" kruhu. To, co sa ma hybat "stoji" a to co ma pevne stat "sa hybe"...Samozrejme, ze je to proces KONECNY a neudrzatelny... ;-)
  8. Je islam naozaj to zle náboženstvo?
  9. ***,pozri sa na detske nevesty.Tam je *** legalna.google mas,a trochu rozumu snad ti este ostalo,snad si to dokazes vyhladat.
  10. Prípady staré 20 rokov.....kto bol vtedy pápežom ? kto nesie zodpovednosť ? načo je pápež ? čo robia jezuiti ktorí v cirkvi plnia úlohu rozviedky ?
  11. KTO ESTE MOZE BEZTRESTNE PRASIT MINISTRANTOV OKREM CERNOPRDELNIKOV?
  12. To je vizitka, v ktorom náboženstve sa toto v tejto miere vyskytuje okrem rôznych sekt v USA najmä.
  13. Opravujem.tym deťom takéto veci a hlave nie knaz.
  14. Niektorí kňazi sa račej nemali ani narodiť.alebo im mali mlynsky kameň okolo krku uviazať a hodiť do mora.t fuj tajbl.
  15. Chápte má to sa nemôže robiť tým de5

Pridať komentár