Pieseň od skupiny Eagles - Hotel California nikdy počúvať už nebudem...

29.04.2016 21:37

Pieseň od skupiny Eagles - Hotel California nikdy počúvať už nebudem...

Daniela P. | 02.09.2015
Dobrý deň pani Laura,
dnes som sa dostala náhodou k jednému článku cez veľmi známu pesničku od skupiny Eagles – Hotel California. Táto pieseň sa mi roky páčila, aj keď vo mne vzbudzovala melancholickú náladu.
Dnes som si dala slúchadká do uší a našla jej anglický text s prekladom. Pod textom sa písali zaujímavosti k piesni ako napríklad:
Hlavnou líniou skladby je rozprávanie historky unaveného cestujúceho, ktorý zostal uväznený v hrôzostrašnom hoteli, ktorý sa spočiatku zdal byť lákavý. Text piesne je metaforou o pôžitkárstve a sebadeštrukcii v hudobnom priemyslejužnej Kalifornie, kde je Hollywood prirovnávaný k luxusnému hotelu, ktorý spočiatku víta a ponúka splnenie všetkých túžob, ale výsledkom je pasca pre jeho návštevníkov s ich sebadeštruktívnym požiadavkami.
Celá pieseň oslavuje "Hotel California", čo je chrám satanovej cirkvi v San Franciscu, kde bol v roku 1969 na Californiastreet otvorený po tom, čo bol prestavaný z bývalého nevestinca. Na vnútornej časti obalu dosky je hlava Shandor LaVeye (Anton Szandor LaVey) veľkňaz tejto satanove cirkvi, s ktorým sa členovia skupiny Eagles zaplietli, aby im svojunadprirodzenú mocou zaistil slávu.
Pieseň sama opisuje v náznakoch zrozumiteľných zasväteným satanistický rituál a obrat Night man by sa nemal vkontexte piesne prekladať ako vrátnik, ale skôr "muž noci" alebo "muž temnoty" .
Zamýšľam sa nad tým, ako nás satanistické sily dokážu ovplyvňovať cez hudbu. Pri spomínanej piesni od Johna Legenda – All of me, ako nám Pán Boh dal vedieť cez Vás pani Laura, bola písaná pre speváka mocenskými silami...už teraz nemám pochýb. Pesnička sa mi vôbec nepáčila, ani som si ju nezvykla púšťať, ale veľakrát som sa prichytila pri tom, že si ju v podvedomí spievam.
Ďakujem Ti milý môj Pán Boh za to, že si ma takto vystríhal pred navodením si ďalšieho smútku na moju dušu. Ďakujem Ti za oveľa viac ako len to... Stojím a bránim si Ťa a nikto ma o opaku viery v Teba nepresvedčí!
S láskou Daniela